Laatste update Jaguar F-TYPE markeert 75 jaar Jaguar sportauto’s

De Jaguar F-TYPE is de ultieme Jaguar sportauto, met een rijke 75-jarige bloedlijn, die enkele van de meest iconische modellen ooit heeft voortgebracht.

Zowel als Coupé als Convertible biedt de F-TYPE een perfecte balans van intense prestaties en welzijn van de bestuurder. Dat is bereikt met een gespierd, zelfverzekerd design en een interieur dat zich onderscheidt door luxueuze materialen, hoogstaand vakmanschap en verfijnde details.

Jaguar heeft voor het laatste modeljaar van de F-TYPE – vanaf begin 2023 – het aanbod vereenvoudigd. De F-TYPE ziet er nu doelgerichter en zelfverzekerder uit dan ooit. Op alle versies behoren 20 inch velgen nu tot de standaarduitrusting. Discrete detailwijzigingen zijn de kleur van de naafdop in de velgen en de badge in de grille, die nu zwart zijn in plaats van rood, en die van de R- en R-Dynamic-badges, die nu zwart en grijs zijn in plaats van rood en groen.

Jaguar F-TYPE 75

Omdat modeljaar 2024 het laatste modeljaar is van de Jaguar F-TYPE kunnen klanten kiezen uit de speciale uitvoeringen F-TYPE 75 en F-TYPE R 75. Deze uitvoeringen onderscheiden zich door specifieke designelementen, zowel voor carrosserie als interieur, zorgvuldig gekozen specificaties en – natuurlijk – de 5.0 liter Jaguar V8-motor met supercharger, die onlosmakelijk bij de F-TYPE hoort. Deze exclusieve uitvoeringen zijn een passend laatste eerbetoon aan de prestaties van de verbrandingsmotor – Jaguar wordt immers vanaf 2025 een puur elektrisch luxemerk.

Matthew Beaven (Jaguar Land Rover Chief Designer, Exteriors) zegt: “For 75 years Jaguar has been renowned for producing extraordinary sports cars that deliver performance, agility and maximum driver reward. The F-TYPE special editions hold true to these principles, adding unique interior and exterior design details to celebrate this lineage before Jaguar becomes an all-electric brand from 2025.”

Design

De Jaguar F-TYPE – gebaseerd op een lichte en stijve carrosseriestructuur van aluminium – ziet er nog net zo spectaculair uit als altijd. Dit is de ultieme sportauto van het merk, met een rijke bloedlijn die maar liefst 75 jaar teruggaat. De kenmerkende proporties van een krachtige tweezits sportauto met de motor voorin zijn direct herkenbaar. En zijn gefocuste en zelfverzekerde uitstraling verwijst rechtstreeks naar de vloeiende vormen van de sportauto’s uit de rijke historie van Jaguar. Die begon in 1948 met de Jaguar XK120 – destijds de snelste productieauto ter wereld.

Superslanke LED-koplampen met standaard Pixel-technologie, ‘Calligraphy’ J signature dagrijverlichting en dynamische richtingaanwijzers die naar buiten lijken te bewegen, accentueren optisch de breedte van de auto en verwijzen naar het prestatievermogen van de F-TYPE. Ze sluiten perfect aan bij het ‘liquid metal’ oppervlak van de in de voorspatborden doorlopende motorkap, die zich in een elegante golfbeweging naar achter uitstrekt – een visuele verwijzing naar de motorkap van iconische Jaguars als de C-type en de D-type.

Exclusief voor de F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 zijn de discrete badges op de voorspatborden, met het onmiskenbare silhouet van de Jaguar F-TYPE.

In het kader van het vereenvoudigde aanbod van de F-TYPE is elke uitvoering standaard voorzien van modelspecifieke 20 inch velgen. De uitvoeringen F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 onderscheiden zich verder met respectievelijk Gloss Black vijfspaaks velgen en Gloss Black & Contrast Diamond Turned Finish tienspaaks velgen.

De gewelfde heupen over de achterwielen versterken de dramatische, gefocuste vormen en leiden het oog naar de slanke ‘Chicane’-signature LED-achterlichten. De uitlaten die specifiek met de gekozen aandrijflijn samenhangen, worden omlijst door de achterdiffuser als een niet mis te verstane verwijzing naar het prestatievermogen van de F-TYPE. Versies met een viercilindermotor zijn te herkennen aan een enkele, centraal geplaatste uitlaat, terwijl zowel de 331 kW (450 pk) sterke F-TYPE 75 als de 423 kW 575 pk sterke F-TYPE R 75 V8-versies zich onderscheiden met 2×2 uitlaten links en rechts – de laatste voorzien van subtiele, geëtste R-markering.

Het op de bestuurder gerichte interieur van de Jaguar F-TYPE is een pure afspiegeling van de élégance en prestaties van de auto. Het van Jaguar bekende vakmanschap, de exquise details, rijke materialen en afwerking versterken het gevoel van luxueuze sportiviteit.

Het ‘1+1’-dashboard omvat een 12,3 inch Interactive Driver Display, dat configureerbaar is met diverse thema’s – en zoals het hoort in een echte sportauto wordt de standaardweergave gedomineerd door een grote, centraal geplaatste toerenteller. Dit én de schakelindicator accentueren subtiel het karakter en het prestatiepotentieel van de F-TYPE. Ze versterken digitaal ook de theatrale elektromechanische effecten, zoals de ‘hartslag’ van de rood verlichte startknop en de centrale ventilatieopeningen die uit het dashboard omhoogkomen.

De F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 zijn voorzien van het specifieke silhouet van de auto op het Engine Spin-paneel op de middenconsole en op de roestvrijstalen dorpellijsten. Het Interior Black Pack is nóg een subtiele verfraaiing van deze versies.

Lichtgewicht sportstoelen – in Sport- of Performance-design, de laatste standaard voor de F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 – combineren een ergonomisch geoptimaliseerde vorm met uitstekend zitcomfort, dat nog eens wordt verhoogd met de mogelijkheid tot koelen en verwarmen. Rijke materialen als Windsor-leder – standaard in beide speciale uitvoeringen – zorgen voor een nog nadrukkelijker gevoel van luxe, aangevuld met details als het bewerkte stiksel in monogrampatroon. Dat komt ook terug in de Jaguar Leaper- of R-patronen in de bekleding van de hoofdsteunen en in de portierbekleding bij de optionele Extended Leather Upgrade. De hemelbekleding in Ebony Suedecloth – ook standaard in de F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 – verleent het interieur een nog exclusievere uitstraling.

Wegligging

De Jaguar F-TYPE is en blijft de maatstaf voor échte, inspirerende en op het rijplezier van de bestuurder gerichte sportauto’s. De wielophanging, zowel voor als achter met dubbele wieldraagarmen, de uiterst verfijnde elektrische stuurbekrachtiging (EPAS) en Torque Vectoring by Braking zorgen voor uitmuntende stabiliteit en bieden de bestuurder een optimaal gevoel van verbondenheid met de auto. Deze kwaliteiten zijn essentieel voor de directe en intuïtieve interactie tussen bestuurder en F-TYPE.

Het onderstel van de F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 is verder verbeterd met wieldragers achter van lichtgewicht, vormvast gegoten aluminium. Die zorgen samen met de grotere wiellagers voor absolute, nauwkeurige controle van het contactvlak van de banden met het wegdek. Dat vertaalt zich in een nog preciezer stuurgevoel. Voor de F-TYPE R 75 is dit essentiële aspect nog verder geoptimaliseerd door toepassing van nieuwe bovenste fuseekogels, die wielvlucht en sporing nog strakker definiëren. Beide versies zijn ook voorzien van een elektronisch gestuurd achterdifferentieel (EAD) om de tractie verder te optimaliseren.

De torque on-demand vierwielaandrijving met Intelligent Driveline Dynamics-technologie (IDD) (optioneel voor de F-TYPE 75 en standaard voor de F-TYPE R 75) vergroot de tractie en de rijdynamiek nog verder – op elk oppervlak en onder alle weersomstandigheden – terwijl het voor de F-TYPE kenmerkende gevoel van achterwielaandrijving en de uitgebalanceerde rijdynamiek intact blijven.

Alle versies van de F-TYPE met 221 kW (300 pk) viercilindermotor zijn uitgerust met verfijnd afgestelde monotube-dempers die een belangrijke bijdrage leveren aan het rijcomfort en de wegligging die deze versies hun unieke karakter geven. De F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 zijn uitgerust met Jaguar’s Adaptive Dynamics-systeem met Configurable Dynamics. Met elektronische en continu variabele schokdempers optimaliseert Adaptive Dynamics zowel het rijcomfort bij lagere snelheden als de controle bij hoge snelheid. Configurable Dynamics biedt de bestuurder de mogelijkheid om de instellingen van de vering en demping, de zwaarte van de besturing, de reacties op het gaspedaal en het schakelgedrag van de transmissie aan persoonlijke voorkeuren aan te passen.

Elke nieuwe Jaguar F-TYPE is voorzien van opvallende 20 inch velgen. Behalve de standaardvelgen is er keuze uit drie optionele designs. Voor de F-TYPE R75 zijn ook gesmede velgen een optie. Zoals het een topversie betaamt, is de uiterst sportieve F-TYPE R 75 uitgerust met bredere, speciaal ontwikkelde Pirelli P Zero-banden – in de maat 265/35 ZR 20 voor en 305/30 ZR 20 achter – die de auto voorzien van exceptionele grip op de weg.

De F-TYPE R 75 kan worden uitgerust met Jaguar’s Carbon Ceramic Matrix (CCM) remsysteem. Met keramische remschijven met een diameter van 398 mm voor en 380 mm achter, en met geel gespoten monobloc-remklauwen met respectievelijk zes en vier zuigers biedt dit remsysteem exceptionele remprestaties en is het systeem uitzonderlijk goed bestand tegen fading.

Aandrijflijn

Het motorenprogramma van de F-TYPE omvat vier- en achtcilinders met vermogens van 221 tot 423 kW (300 tot 575 pk) – een voor dit segment ongekend brede keuze. Alle krachtbronnen zijn gekoppeld aan een achttraps Quickshift-transmissie, die handmatig te bedienen is via zowel de SportShift-keuzehendel als de aan het stuur gemonteerde schakelpeddels. Jaguar Land Rover produceert de viercilinder- en V8-motoren voor de Jaguar F-TYPE in het moderne Engine Manufacturing Centre in Wolverhampton (VK).

De 221 kW (300 pk) sterke 2.0 liter viercilinder Ingenium turbomotor drijft de achterwielen aan en levert zijn maximumkoppel al vanaf 1.500 tpm. Dat zorgt over het gehele toerengebied voor bijzonder snelle reacties op het gaspedaal. Het maakt ook de prestaties mogelijk die worden verwacht van de F-TYPE, met een acceleratie van 0 tot 100 km/h in slechts 5,9 seconden en een topsnelheid van 250 km/h.

De 331 kW (450 pk) sterke 5.0 liter V8 Supercharged benzinemotor is ontwikkeld voor het leveren van bruikbare prestaties en maximaal genot bij de bestuurder – het maximumkoppel bedraagt 580 Nm en is beschikbaar vanaf 2.500 tpm. Deze motor is leverbaar in de F-TYPE 75 in combinatie met naar keuze vierwielaandrijving met Intelligent Driveline Dynamics of – voor puristen – achterwielaandrijving. Beide versies zijn voorzien van een elektronisch gestuurd achterdifferentieel (EAD) om de tractie te optimaliseren. Met beide varianten is de sprint van 0 naar 100 km/h mogelijk in slechts 4,6 seconden en ligt de topsnelheid op 285 km/h.

Voor exceptionele prestaties onder alle weersomstandigheden en op elk wegdek is er de F-TYPE R 75. Deze uitvoering is er uitsluitend met vierwielaandrijving. Zijn V8 Supercharged-motor levert een maximum vermogen van 423 kW (575 pk) en een koppel van maar liefst 700 Nm. Daarmee sprint de auto vanuit stilstand in slechts 3,7 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 300 km/h.

Elke motorvariant is standaard voorzien van een inschakelbaar actief uitlaatsysteem. Het voor de Jaguar F-TYPE kenmerkende uitlaatgeluid bij hoge toerentallen en gas los is gebleven, en is nauwkeurig afgestemd op het specifieke karakter van elke versie. Uiterst efficiënte partikelfilters minimaliseren de emissies.

Klanten die voor de V8 kiezen, profiteren van de Quiet Start-functie, waarmee de motor een subtieler, verfijnder geluid maakt tijdens het starten. Elektronisch gestuurde bypass-kleppen in de achterste uitlaatdemper gaan pas open bij een bepaalde druk en laten dan het kenmerkende brullen horen dat zo’n belangrijke rol speelt bij de rijbeleving in een F-TYPE. Desgewenst is de Quiet Start-functie uit te schakelen door de Dynamic Mode in te schakelen of door vóór het starten op de knop van het actieve uitlaatsysteem te drukken.

De eerste exemplaren van de F-TYPE modeljaar 2024 worden afgeleverd in januari 2023 – dat jaar is het 75 jaar geleden dat Jaguar zijn eerste sportauto, de XK120, presenteerde. Dan nadert Jaguar ook een keerpunt in zijn geschiedenis, want vanaf 2025 produceert het uitsluitend volledig elektrische modellen.

Jaguar produceert de F-TYPE modeljaar 2024 in zijn fabriek in Castle Bromwich (VK). Leverbare uitvoeringen in Nederland zijn:

  • F-TYPE R-Dynamic: 221 kW (300 pk) viercilinder, achterwielaandrijving
  • F-TYPE 75: 331 kW (450 pk) V8, achterwielaandrijving of vierwielaandrijving
  • F-TYPE R 75: 423 kW (575 pk) V8, vierwielaandrijving

De F-TYPE is leverbaar vanaf € 106.686. De F-TYPE 75 is beschikbaar vanaf 150.688.

*Alle emissie- en verbruikscijfers zijn EU – WLTP (TEL) Combined. De cijfers zijn gebaseerd op officiële tests door de fabrikant, in overeenstemming met de EU-regelgeving. Cijfers dienen alleen ter vergelijking, cijfers kunnen in de praktijk afwijken. Verbruiks- en CO2-emissiecijfers kunnen variëren door rijstijl, omstandigheden, belasting, gemonteerde wielen, banden en accessoires.